Suzuki teacher training voor blokfluitdocenten

In januari 2023 start een nieuwe Suzuki level 1 cursus voor blokfluitdocenten die meer willen weten over de methode, de toepassing en de specifieke kenmerken van een Suzuki-leeromgeving. Na het behalen van het level 1-diploma mag een leerkracht beginnen met lesgeven volgens de Suzuki-methode.

Suzuki-docenten zijn opgeleid om kinderen vanaf een jaar of drie, vier te begeleiden in hun muzikale groei door middel van een positieve en ondersteunende benadering. Deze aanpak heeft ook grote positieve invloed op de sociale en emotionele groei van het kind.

De Opleiding
De volledige Suzuki-opleiding kent vijf niveaus (levels). Het is niet verplicht alle levels te doen. Na het behalen van het level 1-examen ben je erkend Suzuki-docent in alle landen die bij de European Suzuki Association (ESA) zijn aangesloten.

Elk level neemt minimaal een jaar in beslag, maar je kunt er langer over doen. Zo'n level bestaat uit drie weekends verspreid over het jaar en gedurende het jaar tweewekelijkse online sessies van een uur of twee. Daarnaast is het verplicht om deel te nemen aan een Suzuki-workshop. Elk level wordt afgesloten met een examen.

Details van de level 1 cursus

 • Om deel te nemen zijn een auditie en een intake-gesprek vereist. De auditie bestaat uit twee contrasterende delen uit Handel-sonates en een stuk naar keuze. Dit mag op video worden opgenomen en toegestuurd en hoeft niet uit het hoofd gespeeld te worden.
 • Elke cursist moet een conservatoriumopleiding blokfluit afgerond hebben of een vergelijkbaar niveau in spel en muziekeducatie kunnen aantonen.
 • Elke cursist dient, voordat de cursus begint, als B3-lid ingeschreven te zijn bij zijn of haar nationale Suzuki-vereniging (voor Nederland: Suzuki Vereniging Nederland (SVN): www.suzukimuziek.nl.
 • Het deelnemen aan een Suzuki-workshop is onderdeel van de cursus. Er is bijvoorbeeld een workshop in Nederland (Biezenmortel, Noord-Brabant) in het weekend van 21-23 april 2023 en van 2 t/m 6 augustus 2023 is er de `Flute and Recorder Summer School` in Great Malvern, Engeland.
 • De prijs van de cursus is € 1250. Dat is exclusief reiskosten, overnachting, kosten voor observatie Suzuki-workshop, eten en persoonlijke uitgaven. Afhankelijk van het aantal deelnemers kan er een extra bijdrage voor het examen gevraagd worden.
 • De voertaal is in principe Nederlands. Mochten er cursisten meedoen voor wie dat een moeilijke taal is dan kan er besloten worden Engels te spreken.
 • Benodigdheden:

  • bladmuziek en CD's (voor leden van de SVN met korting te verkrijgen bij www.suzukiwinkel.nl):

   • Suzuki Soprano Recorder, Soprano Part, Vol. 1 en Vol. 2
   • Suzuki Soprano Recorder, Accompaniment Part, Vol. 1 en Vol 2
   • CD Soprano Recorder Vol. 1 & 2 (of mp3's via iTunes Store)
   • Suzuki Alto Recorder, Alto Part, Vol. 1 en Vol. 2
   • Suzuki Alto Recorder, Accompaniment Part, Vol. 1 en Vol. 2
   • CD Alto Recorder Vol. 1 & 2 (of mp3's via iTunes Store)
  • boeken:
   • `Nurtured by Love` - Shinichi Suzuki (verkrijgbaar bij www.suzukiwinkel.nl)
   • `Ability Development from Age Zero` - Shinichi Suzuki (verkrijgbaar bij www.suzukiwinkel.nl)
  • een sopraan- en altblokfluit
  • en natuurlijk schrijfgerei en een notitieblok c.q. laptop/tablet


  Data
  De cursus bestaat uit:

  • drie fysieke weekend-bijeenkomsten in muziekschool Breukelen (Schepersweg 6b) op 14/15 januari 2023, 1/2 juli 2023 en 16/17 december 2023. Tijd: 9.30-17.30 uur.
  • tweewekelijkse online sessies van 9.00-11.00 uur (in principe op woensdag, maar als een meerderheid een andere dag prefereert kan het ook op maandag, donderdag of vrijdag). 
Voorlopige data in 2023: woensdag 25 jan., 15 feb., 8 en 22 mrt., 12 en 26 apr., 10 en 24 mei, 7 en 21 juni, 6 en 20 sep., 4 en 18 okt., 1, 15 en 29 nov.
  • De examendatum wordt op een later moment vastgesteld.


  Wat leer ik in de cursus?
  In de level 1 cursus is allereerst tijd ingeruimd voor `Suzuki philosophy`: de achtergronden en het ontstaan van Suzuki's aanpak. Je leert over zijn pedagogische en didactische aanpak en hoe de ouder(s) betrokken worden bij het leerproces van hun kind. Je maakt je het repertoire van boek 1 tot halverwege boek 2 eigen - 40 stukjes en stukken - en leert het uit je hoofd. Bevat boek 1 voornamelijk (verrassende) kinderliedjes en traditionals, vanaf boek 2 wordt muziek uit het klassieke (blokfluit)repertoire gebruikt.

  Je doet gedurende de cursus praktijkervaring op in het lesgeven op de Suzuki-manier en krijgt daar feedback over. Daarnaast observeer je tussen de 20 en 40 uur andere Suzuki-docenten, bij voorkeur in het level dat je aan het doen bent. Dit biedt een waardevolle gelegenheid te leren van ervaren docenten.
  Je krijgt handreikingen hoe je de Suzuki-methode inbedt in je lespraktijk.

  De Blokfluit Teacher Training is opgezet volgens de richtlijnen van de European Suzuki Association. Om de ESA-level-examens te kunnen afleggen en een erkenning als Suzuki-docent te krijgen, moet een trainee de ESA-opleidingssyllabus voltooien.

  Als je je wilt inschrijven of nog vragen hebt, neem contact op.

Nieuwe datum Suzuki Workshop: 12-14 april 2024 - Jaap Delver Suzuki-Blokfluitonderwijs

Nieuwe datum Suzuki Workshop: 12-14 april 2024

1 augustus 2022 - Van vrijdagmiddag 12 april tot en met zondagmiddag 14 april 2024 zal er weer een Suzuki-workshop zal plaatsvinden in de prachtige Beukenhof in... lees verder »

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.